72 procent af nordjyder over 65 føler sig ensomme - det tabu skal brydes

KOMMUNEN: 7 ud af 10 ældre i region Nordjylland, der føler sig ensomme, har ikke talt med nogen om det. Enten fordi det er pinligt eller svært at tale om, eller fordi hverken ensomme eller pårørende ved hvordan.

Det viser en ny undersøgelse fra Ældre Sagen og Codan, som med en ny kampagne vil bryde tabuet.

Alene blandt de ældre over 65 år er 50.000 ramt af svær ensomhed – med store menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser til følge.

Men den nye undersøgelse viser, at ensomheden er tabubelagt.

I region Nordjylland er det 72 pct. af de ældre over 65 år, der har følt sig ensomme, der ikke har talt med nogen om det.

På den baggrund er Ældre Sagen og Codan gået sammen for at bryde tabuet om ensomhed.

- Ensomhed er et kæmpestort problem. Vi taler ofte med medlemmer, som er ensomme, og vi ved, hvor ødelæggende det er for den enkelte, både psykisk og fysisk.

- Derfor er det også meget bekymrende at se, at ensomhed er så tabubelagt. Vejen ud af ensomhed starter med at tale om den. Så det er helt afgørende, at vi får brudt tabuet.

- Vi har arbejdet i fem år på at bekæmpe ensomhed, men det, at over halvdelen ikke tør tale om deres ensomhed, viser, at kampen må fortsætte, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Mens undersøgelsen viser, at 4 ud af 10 danskere i region Nordjylland kender en person, der er ensom, så har 16 pct. af dem ikke gjort noget for at hjælpe den ensomme.

Det skyldes blandt andet, at vi ikke ved, hvordan vi skal hjælpe, og at vi selv synes, det er svært at tale om ensomheden.

For de ensomme selv er det især frygten for at belemre andre samt ønsket om at klare det selv, der gør, at man ikke taler om sin ensomhed med sin omgangskreds.

Og blandt mennesker, der oplever svær ensomhed, er det over 40 pct., som enten skammer sig over følelsen eller ikke ved, hvem de skal tale med den om.

- I Codan har vi mange ældre kunder, og vi ved, hvor store konsekvenser det har for den enkelte at være ensom. Kampen mod ensomhed er en vigtig sag, som vi gerne vil være med til at sætte fokus på. Sammen med Ældre Sagen håber vi at kunne bidrage til, at flere danskere engagerer sig i kampen og taler åbent om problemet – så vi kan gøre noget ved det, siger Mette Pontoppidan, direktør i Codan.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...