Er nu med til at skabe endnu flere grønne virksomheder

SKAGEN: Niels Dal er en del på farten fra kontorer i Skagen og Kristiansand.

Han gennemsøger uafladeligt behovet for uvildig energirådgivning, og det har han held med.

På halvandet år har han skabt en virksomhed, der betjener flere og flere kunder i Norge – og i Nordjylland.

- Der kan i mange tilfælde være millioner af kroner i besparelser på driften efter en energiscreening og en eventuel energiforandring er foretaget. Altså omkostninger som bliver til bundlinje. Det er den ene ting.

- Den anden er, at grønne energikilder er blevet billigere at udnytte. Så der er gevinst for både virksomhed og miljø, siger Niels Dal, maskinmester og ejer af NOENCO.

Nordic Energy Consulting, NOENCO, er en af Energibyen Frederikshavn Kommunes 150 ”grønne” virksomheder, og samtidig medvirker de til at skabe endnu flere.

NOENCO rådgiver nemlig fiskeri, søfart og industri om, hvor potentialet for energioptimering ligger, og hvordan det bliver udført.

Det kan for eksempel være en fisker, der skal have renoveret eller nybygget et fartøj.

For ham betaler det sig at sikre at den nyeste viden om energiløsninger anvendes ombord.

Med fisk, som med alle andre produkter, er der en stigende efterspørgsel på bæredygtighed.

Og der spiller det en afgørende rolle, om der er tænkt på batteridrift i stedet for den traditionelle dieselmotor.

- Den grønne profil i fiskeri og i industrivirksomheder er efterhånden lige så vigtig for slutbrugeren af et produkt, som økonomi og pris er. Bæredygtige trawlere kan således opnå en bedre pris for fangsten, fordi forbrugerne i stigende grad vælger fisk efter, at de er fanget med mindst mulig miljøpåvirkning.

- Det samme gør sig gældende for alle andre varer og ydelser. Når vi hjælper et hotel med at skære ned på overflødigt energiforbrug, så bruger hotelkæden det til at tiltrække kunder. Og som virkemiddel i deres grønne fortælling, siger Niels Dal.

Energibyen Frederikshavn Kommune hjalp iværksætteren med netværk i lokale virksomheder og på AAU, og med at afklare og afdække potentialet i markedet.

Projektchef i Energibyen Poul Rask Nielsen bekræfter, at det nu for alvor kan mærkes, at der er sket et skred i forbrugernes adfærd:

- Vi skal ikke længere retfærdiggøre, hvorfor der er behov for grøn omstilling. Det er for længst blevet en dagsorden, vi lever efter. Og derfor er det vigtigt at pointere, at det også handler om at komme først. Der er et stort potentiale for mange flere virksomheder i at tænke arbejdsgange igennem, se bygninger efter i sømmene og give klima aftrykket et kritisk blik med henblik på optimering.

- For hver gang vi gør en aktiv handling, så gør det en forskel på det grønne regnskab – og for markedet, siger Poul Rask Nielsen fra Energibyen Frederikshavn Kommune.

NOENCO forventer da også at kunne udvide sin forretning.

Både den maritime og den industrielle produktion skal forholde sig til og have styr på SDG, FN’s 17 Verdensmål, tilskud og nye lovgivninger på miljøområdet. Samtidig introduceres der konstant nye tekniske løsninger og muligheder.

- Vi har fundet et hul i markedet. Det er et vanskeligt farvand at navigere i. Det er uanset, om man er leverandør af et produkt eller en ydelse til eksport, eller om man er skibsreder, som ønsker at møde de nye krav for sit segment.

- Når vi så bistår med faktuelle lønsomhedsberegninger, miljøberegninger, afgiftsberegninger og samtidigt en vurdering op mod det gældende nationale og internationale regelværk, så får kunderne en god mavefornemmelse.

- Det fremmer beslutningsprocesserne i virksomhederne, fordi beslutningerne bliver truffet på et oplyst grundlag, siger Niels Dal.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...