KOMMUNEN: Gale katte får ikke blot revne skind. De får også bylder. Især her i forår og tidlig sommer, hvor de søger mage og udkæmper, ofte voldsomme kampe, om territorier.

Sæsonen for katteslagsmål giver travlhed hos dyrlægen, hvor sårede han og hun katte med ømme bylder er et dagligt syn. Meget aggressive bakterier i kattenes mund er årsagen til at bylder er specielt udbredt hos katte. Når katten med sine kraftige kæber presser sine sylespidse hjørnetænder dybt ind i sin modstander resulterer biddet ofte i en smertefuld byld.

Jeg ved af erfaring, at et kattebid kan være vanskeligt at opdage i kattens pels. Men får din kat lov at løbe frit omkring, så vær lidt ekstra opmærksom her i forårs og sommermånederne.

Er der tegn på bid, så rens det grundigt med en desinficerende opløsning og hold over et par dage øje med om såret hæver og viser tegn på betændelse, der skal behandles.

Ved et uopdaget bid kan der over få dage udvikle sig en byld. Man kan mærke en hævelse under huden, den kan føles varm og katten vil ømme sig.

Under udvikling af bylden kan kattens adfærd give et fingerpeg om, at noget er galt. Så har man mistanke om, at den har været i slagsmål, så læg mærke til om den opfører sig anderledes end normalt, er uinteresseret i mad, sover mere eller virker trist, vil ikke kæles for, viser måske endda klør, hvis nogen prøver at tage den op.

Hos dyrlægen vil katten blive grundigt undersøgt, følt efter på kroppen, om der er ømme og hævede områder, der kan indikere betændelse, også selv om hævelsen måske endnu ikke er tydelig.

Det er en skrøne, at katten selv holder såret eller bylden ren ved at slikke området.

Slikkeri gør faktisk kun situationen værre, fordi katten selv blot tilfører de samme farlige mundbakterier til såret.

Desuden kan den ru tunge irritere huden.

Derfor er behandling i de fleste tilfælde nødvendig. Er bylden udviklet, åbner vi den og skyller den ud. Efterfølgende behandles katten med antibiotika.

Er bylden bristet af sig selv efterbehandles også med antibiotika. Er bylden stor kan en operation, hvor vi lægger et dræn gennem bylden, være nødvendig.

For det meste oplever vi dog bidsår og bylder som ukomplicerede og enkle at behandle uden at katten får nogen form for mén.

Rigtigt mange katte får bylder i løbet af deres liv. Ofte vil de forsvinde af sig selv uden komplikationer eller, hvis katten er hårdere angrebet, efter behandling hos os.

I sjældne tilfælde kan bakterierne sprede sig rundt i kroppen med blodbanen og forårsager blodforgiftning.

Det giver voldsomme symptomer, der kræver omgående behandling, hvis katten skal komme sig.

I den alvorlige ende af skalaen oplever vi også, at katte-Aids og leukæmi overføres gennem kattebid.

Hunde og mennesker kan også få komplikationer efter kattebid, som kræver behandling. Min egen spaniel Nynne blev forleden bidt i benet af en kat. Nogle timer efter haltede hun så ynkeligt, at jeg måtte i gang med at rense såret og forbinde. Det var ikke alvorligt, men dog nok til at der skulle en grundig sårrensning til.

For mennesker, der bliver bidt af en kat, hvor biddet går gennem huden, skal man altid kontakte sin læge.

Det er i første omgang vigtigt at sikre sig, at stivkrampevaccinen er intakt.

Dernæst holde øje med såret, ofte skal der kraftig antibiotika til, for at forhindre alvorlig infektion.

En af sygeplejerskerne her på hospitalet måtte for nylig til behandling for blodforgiftning efter et kattebid.

Så mit bedste råd er: Vær opmærksom. Kattebid er ikke ufarligt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...