Installationen kan ses på Skagens Museum

SKAGEN: Når man i adventstiden træder ind i Brøndums spisesal på Skagens Museum, tænker man uvilkårligt på de velkendte og elskede julesalmer: ”En rose så jeg skyde” eller ”Den yndigste rose er funden”.

Salmerne har da også været med til at inspirere Marianne Eriksen Scott-Hansen (M.E.S.H.), som i år er kunstneren bag den installation, der på museet markerer den tilstundende højtid.

Det er blevet en tradition, at en udvalgt kunstner inviteres til at udsmykke det historiske rum før jul. Sidste år var det den japanske papirkunstner Yoko Takada Keller, der stod for ”Træet pyntes”. Året før var det Sarah Becker, der ligeledes legede med papirklip.

Også M.E.S.H. bruger papiret som medium. Ud af det, som for uindviede kunne ligne tilfældige papirknolde, har hun skabt et univers af roser, som med deres rødder strækker sig ud i rummet og giver spisesalen en helt ny dimension. Det er næsten, som om roserne skyder op af den frosne jord, med en klar hentydning til Thomas Laubs salmetekst fra 1920.

Marianne Eriksen Scott-Hansen er opvokset i Flauenskjold, men bor og arbejder i København. I slutningen af november besøgte hun Skagens Museum for at udføre den installation, som museets gæster kan beskue indtil Helligtrekonger i januar. Det var en opgave, hun med glæde påtog sig, ikke blot fordi den gav anledning til et besøg i hendes hjemstavn.

På Skagens Museum fandt M.E.S.H. også rigeligt med inspiration til sit arbejde: et af P.S. Krøyers hovedværker hedder ”Roser”, og skagensmaleren Viggo Johansens maleri ”Glade Jul” indfanger smukt julestemningen. I rosernes rødder kan man finde citater af Thorvald Bindesbølls originale udsmykning af spisesalen.

Julen er en vigtig tid for mange mennesker. Men den kan også blive overfladisk og materialistisk. Derfor ligger der også et budskab i mit valg af simpelt papir, som er et ganske ydmygt materiale. En del af papiret er rester af gavepapir, siger Marianne Eriksen Scott-Hansen.

Farverne i spisesalens juleudsmykning modsvarer også den ydmyge tilgang. Der er en overvægt af jordfarver, temmelig langt fra den mere funklende juleudsmykning man finder i mange butikker og på gaderne i denne tid.

Her er der tale om begrænsningens kunst. Jeg holder af at arbejde under begrænsninger, som for eksempel når jeg kun har bestemte farver at gøre godt med. Det stimulerer faktisk min kreative sans, uddyber papir-kunstneren.

Installationen kan ses i Skagens Museums åbningstid, torsdag til søndag fra kl. 10 til 17. I uge 51 er museet lukket, men har igen åbent 27.-30. december.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...