Skagen Pelagic og VUC& HF søsætter fleksible dansktimer

SKAGEN: De udenlandske ansatte i fiskeindustrien i Skagen vil gerne lære dansk, når der ikke er fisk. Derfor søsætter Scandic Pelagic og VUC&hf Nordjylland et fleksibelt kursus, der gør det muligt at kombinere arbejde og danskundervisning, et projekt Frederikshavn Kommune hilser velkommen

Fra mandag den 28. januar og tre uger frem er FF’s Olielager på Oliekajen i Skagen indrettet til undervisning i dansk. Udenlandske medarbejdere, der er beskæftigede i Scandic Pelagic og andre lokale virksomheder, indtager skolebænken for at blive bedre til at forstå en ordre fra chefen, læse om hygiejneregler og tale med deres kolleger på arbejdspladsen.

Kombinér arbejde med undervisning

Tilbuddet om danskundervisning for udenlandsk arbejdskraft i Skagen er ikke nyt. Det nye er, at kurset er fleksibelt, således at deltagerne selv bestemmer, om de vil deltage i undervisningen en eller flere dage om ugen, og hvor mange timer man vil deltage om dagen. Den fleksible kursusform giver deltagerne mulighed for at passe deres job, samtidig med at de løfter deres sproglige kompetencer. Scandic Pelagic har siden 2014 været primus motor på tiltaget danskundervisning af udenlandsk arbejdskraft:

- Dansk er vores fællessprog i Scandic Pelagic, og det er særligt vigtigt i en fødevarevirksomhed, at der ikke sker fejl i kommunikationen, for det kan få fatale konsekvenser. I perioder, når fartøjerne ikke kan komme på havet, og vi ikke får fisk ind, er vi nødt til at sende vores medarbejdere hjem. I de perioder udtrykker vores medarbejdere et ønske om at lære dansk, og derfor tester vi nu fleksibel danskundervisning. Vi lægger rammer til og åbner dørene for ansatte i andre virksomheder i området. Vi får opkvalificeret vores medarbejdere, og de kommer glade tilbage og siger: Nu kan vi forstå, hvorfor vi skal lære dansk. Vi kan forstå, hvad der bliver sagt, når vi er på arbejde, hos lægen og til forældremøde, siger Susanne Nielsen, HR-chef, Scandic Pelagic.

Nemt for deltagerne

Virksomheder, Frederikshavn Kommune og VUC&hf Nordjylland har siden 2014 samarbejdet om at planlægge sprogforløb, der klæder flere udenlandske ansatte på til at begå sig på dansk. Muligheden for at kunne kombinere arbejde og danskundervisning gør tilbuddet attraktivt:

- Det er nemmere at få hverdagen til at hænge sammen, når kursisterne selv kan tilrettelægge deres deltagelse i danskundervisningen, så det passer med deres arbejdstider. De, der går hjemme, fordi der er lavsæson i deres branche, kan udnytte tiden til at dygtiggøre sig og dermed øge muligheden for at gå fra ledig til foretrukken arbejdskraft, siger Didde Klarskov, rådgiver Erhverv & Uddannelse, VUC&hf Nordjylland.

Nøglen til integration

Efterspørgslen på arbejdskraft er stigende i Frederikshavn kommune. Virksomhederne har behov for kvalificeret arbejdskraft, der kan medvirke til at udløse vækstpotentialet. Samtidig er man udfordret af, at afgangen fra arbejdsmarkedet er større end tilgangen. En del af løsningen er at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. I Frederikshavn Kommune vil man gerne gøre det attraktivt for udenlandske ansatte at integrere og bosætte sig i kommunen for at sikre virksomhederne kvalificeret arbejdskraft og for at få nye borgere:

- Nøglen til integration er at lære sproget. Det giver tættere relationer til kollegerne, naboerne og lokalsamfundet, hvis du forstår sproget. Vi ved, at de udenlandske ansatte begår sig bedre med deres danske kolleger, og der opstår færre fejl og brister i kommunikationen, hvis de lærer dansk. Derfor bakker vi 100 procent op om fleksibel danskundervisning, som Scandic Pelagic står i spidsen for, siger Almina Nikontovic, bosætningskonsulent, Frederikshavn Kommune. Alle udenlandske ansatte, der ønsker at styrke deres sprogkundskaber i dansk, kan deltage i sprogundervisning i FF’s Olielager, uanset hvilken virksomhed i Skagen man kommer fra. Danskundervisningen er gratis, og man bliver tilmeldt kurset, når man kommer.

Fakta

Kurset i dansk finder sted i uge 5, 6 og 7 fra mandag til torsdag kl. 8.00-15.00 på FF’s Olielager, Oliekajen 13, 9990 Skagen. Kurset er gratis, og undervisningen er fleksibel. Man bestemmer selv, om man vil deltage i undervisningen 1, 2, 3 eller 4 dage om ugen, og hvor mange timer man vil deltage om dagen. Man bliver tilmeldt, når man kommer.

VUC&hf Nordjylland står for undervisningen. Der er altid to undervisere til stede, da der er stor forskel på kursisternes danskkundskaber. Undervisningen kan kombineres med lønkompenserende midler eller indgå som led i en uddannelsesplan.

Der er virksomhedstilrettelagt danskundervisning flere steder i Frederikshavn kommune. Vil man vide mere om kurserne, kan man kontakte kommunens bosætningskonsulent Almina Nikontovic på 21 37 19 27

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...