32 millioner kroner skal være med til at brande Danmark som perfekt lystfiskerdestination og gøre det nemmere at planlægge fiskeferier

Det var ikke de unikke fiskemuligheder, der blev nævnt, da København tirsdag blev kåret til verdens bedste by at besøge af turistbogsproducenten Lonely Planet.

Men det kunne det have det været, for Danmark har med sin enorme kyststrækninger samt mange vandløb noget nær ideelle fiskeforhold.

- Der er en oplagt mulighed for at vise omverdenen, at her er et paradis for lystfiskeri, siger fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V).

- Danmark har simpelthen så mange muligheder for fiskeri. Der er mange havnemoler, åer og put-and-take-søer.

Torsdag præsenterede ministeren en strategi, der som den første skal fremme fritids- og lystfiskeri i Danmark.

Sidste år købte omtrent 200.000 mennesker fisketegn.

- Men der er plads til mange flere derude, så omdrejningspunktet for strategien er at øge tilgængeligheden på forskellig vis i forhold til lystfiskerimulighederne i Danmark, siger ministeren.

85 procent af dem, der hiver fisk op fra danske vandløb og kyster, bor i landet, viser en undersøgelse af lystfiskerturisme i Danmark foretaget af Center for Regional- og Turismeforskning i 2017.

Oprettelsen af et nyt rejsecenter i Assens til 22 millioner kroner skal gøre det lettere og mere simpelt at arrangere rejser med fiskeri som omdrejningspunkt i Danmark.

Anders Koed er vicedirektør i DTU Aqua og har været en del af den arbejdsgruppe, der har lavet forarbejdet til strategien. Han er overordnet set positivt stemt overfor udsigten til flere lystfiskere.

Som biologiprofessor er han mest interesseret i bæredygtigheden i fiskeriet.

- Og så længe man fortsat holder øje, regulerer rettidigt og sørger for opretholdelse af bestandene, er der masser af plads til mere lystfiskeri ved de danske åer og kyster, siger han.

Bæredygtigt fiskeri er også en prioritet for fiskeriminister Eva Kjer Hansen. Hun mener, at det danske system med fisketegn bidrager til indsatsen.

- Det er jo faktisk sådan, at jo flere fisketegn, der bliver købt, desto flere midler har vi til at restaurere vandløb og fremme fiskebestandene ved at udlægge gydegrus og sætte yngel ud, siger hun.

Anders Koed påpeger desuden, at de danske fiskebestande har det godt generelt, men der er dog regionale forskelle.

- Der er et stort og uudnyttet potentiale mange steder i Danmark. Især Østjylland og Fyn har store bestande af ørred.

Netop den slags oplysninger er spredt og nærmest gemt på et væld af forskellige hjemmesider. Det samme gælder regler om, hvor og hvornår man må fiske bestemte arter,

Derfor afsættes der i strategien 6 millioner kroner til udviklingen af én central hjemmeside.

- Idéen med den digitale platform er at binde alle de her oplysninger sammen, siger Eva Kjer Hansen

På den måde skal det blive lettere for den seriøse sportsfisker, den afslappede lejlighedsfisker såvel som udenlandske turister at planlægge fisketure i Danmark.

Ifølge Center for Regional- og Turismeforskning forbruger lystfiskere cirka en milliard kroner om året. Overnattende udenlandske turister er dem, der forbruger mest.

Fakta

Der skal bruges 22 millioner kroner på oprettelsen af et nationalt Center for Kyst- og Lystfiskeri i Assens på det vestlige Fyn.

6 millioner kroner afsættes til at udvikle en hjemmeside, som skal samle al relevant information om lystfiskeri i Danmark.

2 millioner kroner afsættes til en brandingkampagne af de mest oplagte destinationer for lystfiskeri i Danmark.

Der afsættes 1 million kroner til konceptudvikling af nye måder at gøre fiskeri mere attraktivt for især kvinder og unge, som er underrepræsenteret i lystfiskeri.

1 million kroner afsættes til styrkelse af den frivillige indsats inden for blandt andet bæredygtigt fiskeri.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...