SKAGEN: Håndbold eller kunst – det var spørgsmålet for mange skagboer i fredags, og omkring 250 af dem valgte kunsten. De var inviteret til nytårskur og fernisering på Skagens Museum, hvor man indtil 28. april kan se hele 59 værker af maleren Johannes Wilhjelm(1868-1938).

Det er den første store solo-udstilling om Wilhjelm, der hører til kredsen af yngre skagensmalere, dvs. generationen lige efter Krøyer, Ancher og Tuxen.

Den franske præsident Emanuel Macron mindedes for få måneder siden den afdøde sanger Charles Aznavour ved at sige: ”I Frankrig dør digterne aldrig”. De ord omplantede Frederikshavn kommunes borgmester Birgit S. Hansen (S) til lejligheden, da hun holdt åbningstale til fernisering på udstillingen ”Johannes Wilhjelm – fra Italien til Skagen”.

- I Skagen dør kunstnerne aldrig, sagde Birgit Hansen, og det er udstillingen i museets skifersal et tydeligt bevis på.

Udstillingen viser et bredt udsnit af Wilhjelms livsværk, hentet fra Skagens Kunstmuseers egen samling, men også fra andre museer og en lang række værker, der er i privateje – ikke mindst hos malerens talrige nulevende efterkommere.

- Nogle mener, at det er synd for Wilhjelm, at han aldrig kom helt frem i rampelyset på samme måde som nogle af de andre skagensmalere. Men i virkeligheden var han meget privilegeret. Det var ikke mange mennesker forundt at komme så tæt på P. S. Krøyer som Wilhjelm var, sagde Birgit Hansen.

Hun dvælede også ved, at Johannes Wilhjelm i eftertiden har fået et image som en ”bondeknold” fra Lolland, på trods af at han var meget berejst og malede både i Italien, Frankrig og Norge, foruden i de jyske og vendsysselske landskaber.

- Her hos os er det stort at være en bondeknold, slog Birgit Hansen fast, og hun anbefalede varmt et besøg i udstillingen, der med hendes egne ord ”taler til sanserne”.

Ferniseringen var også en nytårskur, som museets bestyrelsesformand Bjarne Kvist og direktør Lisette Vind Ebbesen brugte til at takke de mange samarbejdspartnere og museums-venner, der mødte op. Bjarne Kvist benyttede lejligheden til at præsentere Skagens Kunstmuseers nye formulering af museets mission og vision. Medarbejdere og bestyrelse har igennem de seneste måneder arbejdet på at tydeliggøre, hvad der gør museet til noget helt specielt, og hvilke ambitioner Skagens Kunstmuseer har for fremtiden.

- Skagens Kunstmuseers mission, vision og værdigrundlag er nu offentliggjort på hjemmesiden skagenskunstmuseer.dk. Alle der interesserer sig for museets arbejde vil jeg gerne opmuntre til at læse om det. Det drejer sig om en beskrivelse af alt det skagensmalerne stod for, sagde Bjarne Kvist.

- Uden falsk beskedenhed og med en smule stolthed kan vi godt sige, at Skagens Kunstmuseer har en betydelig samfunds- og markedsøkonomisk værdi for Skagen, Nordjylland og Danmark som helhed. Historien om skagensmalerne rækker fra Skagen og langt ud i verden og positionerer dansk kunst globalt, pointerede Bjarne Kvist med et citat fra det værdigrundlag museet arbejder ud fra.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...