Nøddeknækkeren op på lærredet 7. december

SKAGEN: For tredje år i træk viser Skagen Bio Tjajkovskij’s berømte ballet Nøddeknækkeren i december måned, hvor den traditionelt opføres af balletter verden over som en uundværlig del af familiens juleforberedelser, især da for kombinationen bedsteforældre og børnebørn.

I år er det opsætningen på Wiener Staatsoper, biografen har valgt til det store lærred lørdag eftermiddag lørdag 7. december.

Igen får både voksne og ikke mindst børn mulighed for at bruge et par alt andet end kedelige timer på at komme i julestemning, når vi kan komme i selskab med nøddeknækkerprinsen, musekongen, snedronningen og den drømmende Clara, på overgangen mellem barn og ung.

Vi er i en børne- og legetøjsfantasiverden, med snefnugsvals og sukkerfeens dans, men også i en romantisk og magisk verden, hvor fantasiens magt er så meget stærkere end virkeligheden – og hvor vi får lov til at kigge ned i afgrunden før alt bliver godt igen.

Handlingen udspilles i et velhavende borgerhjem i 1800-tallets St. Petersborg, hvor husets unge datter drømmer om nøddeknækkerprinsen, en julegave til hende, som tager hende med til det forunderlige Slaraffenland, hvor de har mange oplevelser og må gå rigtig meget igennem i en kamp mod musekongen og hans mange mus.

Undervejs danses der store optrin, flotte pas de deuxer, snefnuggenes vals og sukkerfeens dans, alt til Tjajkovskijs vidunderlige musik.

Teksten, der tjener som forlæg for først Dumas den ældres fortælling og senere Tjajkovskijs ballet, er skrevet af den tyske romantiker E.T.A. Hoffmann i 1816. Balletten blev uropført på Marinskijteatret i St. Petersborg i 1892 og er siden blevet koreograferet mange gange, for eksempel af Balanchine og vores egen Flemming Flindt- Men mest kendt er nok Rudolf Nureyevs udgave, der søger tilbage til den oprindelige fortælling og dens særegne, helt H.C. Andersenske blanding af snefnugagtig julefest og magiske drømme.

Både børn og voksne kan glæde sig til en oplevelse ud over det sædvanlige et par timer i Skagen Bio, og der bydes på både en introduktion til balletten, og på lidt ledsagende knas til både børn og voksne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...