En spektakulær udgave af Verdis Aida vises

SKAGEN: Når Skagen Bio torsdag 18. oktober åbner sin nye Operabio sæson, er det med en virkelig spektakulær udgave af Verdis Aida.

Teatro Real, Madrids Kongelige Teater, fejrer 200 års fødselsdag i år og markerede begivenheden i marts ved at genoptage en tyve år gammel, meget berømmet opsætning af Aida, med en fantastisk scenografi og tilsvarende kostumer af Hugo de Ana.

Dirigent i den ca. tre timer lange opera med fire akter, sunget på italiensk, er italieneren Nicola Luisotto.

Aida har det hele, kærlighed og død, trekantsdrama, det storslået eksotiske (den berømte indtogsmarch), det patriotiske og det intimt længselsfulde (arier som Celeste Aida eller Ritorna vincitor).

Vi er helt tilbage i faraonernes tid, igen er der krig mellem egyptere og etiopiere, og den unge Radames bliver udpeget som egyptisk hærfører.

Han elskes af prinsesse Amneris, men elsker selv den etiopiske slavepige Aida - som naturligvis i virkeligheden er kongedatter. Deres umulige kærlighed er stærkere end hadet mellem de to folkeslag og de sociale forskelle - men forenes kan de først i døden.

Giuseppe Verdi (1813-1901) var selv, som så mange samtidige (f. eks. Richard Wagner), optaget af det nationale, og sad en overgang i det samlede Italiens parlament. Han var, som hans omfattende værk viser, også betaget af det eksotiske, og skrev Aida til uropførelse på den helt nye Opera i Cairo, den 24. december 1871.

Egentlig skulle operaen have været opført i forbindelse med åbningen af Suezkanalen to år tidligere, i 1869, men Verdi blev ikke færdig til tiden. Forestillingen blev imidlertid en enorm succes og vil helt sikkert også gøre indtryk på operagæster i Skagen med sin fuldendte kombination af fransk Grand Opéra, med god plads til både kor og ballet, og lyrisk italiensk belcanto.

Som i tidligere sæsoner vil der være en kort introduktion til operaen kl. 19.15 og mulighed for at købe et glas vin i pausen.

I december tager Skagen Bio så igen i år Nøddeknækkeren på programmet, til glæde for både børn og voksne, mens forårssæsonen vil byde på to live-forestillinger, Svanesøen og Don Giovanni.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...