SKAGEN: Langfredag 19. april er der kl. 15.00 en enestående mulighed for at høre Theodore Dubois’ store oratorium ”The Seven Last Words of Christ”, som del af en musikgudstjeneste.

Skagen Kirkes Motetkor har gennem vinteren arbejdet med at lære det krævende korparti.

Værket er for kor, orkester og tre solister. Det er bygget op om Jesu sidste 7 sætninger.

Begyndende ved domsafsigelsen med Potius Pilatus, hvor folkemængden råber Korsfæst ham og Pilatus derefter afsiger dødsdommen over Jesus. Vi hører Jesu mor Marias sorg og afmagt. Røveren som hænger ved Jesu side. Jesu død og ikke mindst jordskælvet og solformørkelsen som rystede alle da han sagde ”Det er fuldbragt”.

Værket er med den romantiske tone stærkt følelsesladet og meget dramatisk. Koret er folkemængden, som i bedste græsk tragedie stil kommenterer og blander sig i handlingen.

Tenorpartiet varetages af Jens Jagd, der til daglig er ansat ved Den Jyske opera hvor han synger i koret og indimellem har roller i operaerne. Tenoren er fortælleren som gengiver evangeliet. Barytonpartiet synges af Michael Erbs, som kendes her i Skagen som dirigent for mandskoret Gasterne, og som komponist af flere værker for kor og ensemble. Barytonen er Jesu stemme. Sopransolisten er Katrine Bach Skovmand. Katrine er til daglig sanger ved Sindal Kirke, korleder for Nordjysk pigekors juniorkor og freelance sanger. Sopranen er Maria, den sørgende moder.

Theodore Dubois blev født i Frankrig i 1837. Han studerede komposition i Paris og var højt respekteret af sine samtidige, Franz Liszt, Cesar Franck og Camille Saint-Saens. Dubois var organist og korleder ved St Clotilde i Paris da han skrev ”The Seven Last Words of Christ”, og værket fik der sin førsteopførelse for kor og orgel langfredag i 1867. Værket, som er meget tidstypisk i den senromantiske stil, bliver især opført i USA, hvor ethvert kor med respekt for sig selv har opført det i den lokale kirke. Værket bliver her i Skagen opført med klaver som akkompagnement. Koret og solisterne må derfor stå nede foran, og det giver mulighed for at koret og solisterne kan ses i løbet af opførelsen.

Ved flygelet sidder pianisten Natasha Kutsko, som til daglig underviser i Aalborg og ofte ses i kammermusikalske sammenhænge.

Skagen Kirkes organist Rikke Kursch dirigerer. Værket opføres på engelsk. Mads-Peter Neumann læser de danske bibelord inden de synges. Liturg ved Langfredagens musikgudstjeneste er Niels Berthelsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...