Ny undersøgelse fra Mejeriforeningen, at en øget klimabevidsthed det seneste år har fået flere nordjyder til at ændre deres madforbrug

KOMMUNEN: En ny undersøgelse viser, at nordjydernes madvaner er dynamiske og ændres i takt med, hvad der sker i samfundet.

Senest har vi under coronakrisen hørt supermarkeder fortælle, at vi putter andre varer i kurven, end vi plejer.

Samtidig viser en ny undersøgelse fra Mejeriforeningen, at en øget klimabevidsthed det seneste år har fået flere nordjyder til at ændre deres madforbrug.

Bæredygtige madvaner er det seneste år kommet på dagsorden i flere nordjyske hjem.

I en ny undersøgelse, som Mejeriforeningen står bag, svarer 37 procent af nordjyderne, at de det seneste år er begyndt at spise mere bæredygtigt, og mere end hver tredje har forandret sin kost for at skåne klimaet.

Selv om meget lige nu er anderledes på grund af coronakrisen – også vores madvaner, så

mener Jessica Aschemann-Witzel, professor i forbrugeradfærd hos Aarhus Universitet, at den grønne genstart af samfundet også vil afspejle sig i vores madvaner, hvor vi igen vil fokusere på bæredygtig kost.

- På den anden side af krisen er jeg sikker på, at de nye og bæredygtige madvaner, som mange forbrugere har brugt tid på at tilegne sig i løbet af de seneste år, vil blomstre op igen.

- Det er helt naturligt, at når vi står i en krise, hvor vi er sendt ud i det ukendte, og mange vaner og rutiner er sat ud af spil, så søger vi tilbage til det, som vi er trygge ved. Det gælder også i forhold til den mad, vi spiser, siger Jessica Aschemann-Witzel.

Ændringerne i nordjydernes madvaner sker i takt med, at flere er bekymrede for klimaforandringerne i dag end for blot to år siden, viser undersøgelsen.

Og ifølge Jessica Aschemann-Witzel er vores madforbrug et overskueligt sted at tage fat.

- Vi går ikke ud og køber en elbil fra den ene dag til den anden eller får energirigtige ruder i hele huset – her er vores madforbrug, og måden vi køber ind på, et nemmere sted at starte, siger hun.

Af konkrete tiltag det seneste år er 38 procent af nordjyderne begyndt at spise mere frugt og grønt i sæson, mens 56 procent er blevet bedre til at bruge rester og dermed smide mindre mad ud. Samtidig er 31 procent af nordjyderne begyndt at spise mindre kød.

- Tallene viser jo, at nordjyderne er på vej i den rigtige retning, når det handler om at omstille kosten i en mere bæredygtig retning. Og vi kan samtidig se, at deres holdning til bæredygtig kost har rykket sig markant de seneste år – for to år siden mente 63 procent, at det var vigtigt at spise bæredygtigt, i dag er det tal oppe på 78, fortæller Jørgen Hald Christensen,

direktør i Mejeriforeningen og fortsætter:

- Så viljen er der hos de nordjyske forbrugere, og det stiller selvfølgelig krav til os i fødevaresektoren om at sørge for en så bæredygtig produktion af madvarer som mulig – de to ting hænger uløseligt sammen, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...