Vi mistede den verdensberømte souldronning Aretha Franklin i 2018. Nu får du chancen for at høre hendes fantastiske historie med journalist og radiovært Niels Fez Pedersens foredrag ”Aretha – dronning af soul”, mandag d. 25. februar, kl. 19.00, i Biografsalen på Kappelborg.

Der var ingen, der satte spørgsmålstegn ved Aretha Franklins status som ’The Queen of Soul’. Den royale position var uimodsagt frem til hendes død i august 2018. Hun blev 76 år og fik noget, der mindede om en statsbegravelse. Hun var jo dronningen, og præsidenter, borgerrettighedsforkæmpere, kollegaer og berømtheder sendte hyldester og samledes til en mindehøjtidelighed. Her stod det klart, at Aretha Franklin havde sunget sig ind i hjertet på flere generationer af fans og var den centrale stemme i USA gennem de seneste 50 år.

Det er netop stemmen, det handler om. Når Aretha Franklin sang, åbnede hjertet sig, og mens andre rock- og popstjerner er kendt for alt muligt andet ved siden af musikken, var det altid sangen, klangen og følelserne, som var i fokus i hendes værker.

’Aretha – Dronningen af Soul’ er et foredrag, der fortæller hendes historie og samtidig sætter en lang karriere i forhold til udviklingen i USA fra 1950’erne til i dag. Aretha Franklin var allerede som barn tæt på centrale figurer i borgerrettighedsbevægelsen, musikverdenen og politik.

Foredraget bevæger sig gennem en karriere, som var længe om at få fart. Vi skal lytte til hendes jazzperiode og høre eksempler på, hvad det var, der faldt i hak, da hun endelig fik de rigtige sange og kunne spille klaver på sine egne plader. Niels Fez Pedersen kommer også ind omkring musikbyen Detroit, og hvordan Aretha fik en revival i 1980’erne.

Præsidenten kaldte

Dengang Aretha Franklin sang tekster som ’Respect’, ’Think’, ’Spirit In The Dark’ og ’I Say A Little Prayer’ var tanken om en sort præsident i USA ren science fiction. Da Barack Obama blev valgt, bad han selvfølgelig Dronningen synge ved indsættelsen. Begge gange. Og hun gjorde det med stolthed.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...