12 mistede livet på havet og det er mere end dobbelt som mange som tidligere år

KOMMUNEN: Rigtig mange mennesker bruger vandet til fritidssejlads, fritidsfiskeri, roning, SUP eller andre aktiviteter, og heldigvis sker der ganske få fatale ulykker. Men når det sker, er det tragisk.

I SejlSikkerts registrering af ulykkerne sidste år, fylder sejlerne ekstraordinært meget.

Der har både været ulykker med sejlbåde og motorbåde, og et par af dem involverede flere personer.

. Set med sejlerøjne har det derfor været et meget dårligt år, mens de to ulykker blandt fritidsfiskerne er lavere end normalt, og ulykkerne blandt roere og dykkere er lavt og på niveau med tidligere år, fortæller Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, som driver SejlSikkert sammen med TrygFonden.

- Der har været ni ulykker i forbindelse med fritidssejlads, som kostede 12 personer livet.

Det er et rekordhøjt antal for sejlerne, som i de seneste 10 år har ligget på et gennemsnit på fem druknede om året.

- Det plejer at være fritidsfiskerne, der fylder i statistikken, men sådan var det ikke i 2019.

Alle på nær én omkomne er mænd, og hovedårsagen til ulykkerne blandt fritidssejlerne er ikke overraskende kæntringer eller overbordfald.

Enten er alle personer om bord faldet i vandet, eller også har de tilbageværende på båden ikke været i stand til at få personen tilbage på båden.

- Vi kan til gengæld glæde os over, at der var færre alvorlige ulykker blandt fritidsfiskerne sidste år, end der plejer at være. Fritidsfiskerne sejler ofte alene og løber dermed en stor risiko, da der ikke er nogen tæt på til at hjælpe dem i nødsituationer. Typisk falder fiskerne i vandet og kan ikke selv redde sig tilbage i båden, eller også kæntrer eller synker båden. Har man fx vaders på, der bliver fyldt med vand, men ingen redningsvest, så er det meget kritisk, siger Sten Emborg.

- Det er ganske alvorligt at ende i vandet, og selvom man ikke tror, at det sker, så skal man alligevel tage sine forholdsregler og tænke situationen igennem på forhånd. Den rette påklædning, en redningsvest og vandtæt nødopkaldsudstyr, som du har i lommen, kan redde dit liv.

I 75 pct. ulykkerne i 2019 blæste det mere end 5 m/s, og det bør give stof til eftertanke, mener Sten Emborg.

- Det er altid vigtigt at tjekke vejrudsigten, før du sejler ud, og jo mindre din båd er, jo vigtigere er det at undgå hårdt vejr. Sejler du i en åben båd, og der slår en bølge ind og fylder båden med vand, er du i alvorlige problemer.

For ulykkerne til søs i de seneste år gælder det, at hovedparten sker tæt på land i de indre danske farvande.

Her er SejlSikkert Alarm-appen god at have ved hånden, da man kan slå alarm med et enkelt klik på mobilen, og redningsmandskabet automatisk kan se positionen for alarmopkaldet.

Hos TrygFonden håber programchef René Højer, at opmærksomheden både på de ulykker, som sker, og på de forebyggende initiativer for at øge sikkerheden, bider sig fast i alle, der bruger vandet til fritidsaktiviteter.

- I Danmark er vi heldige at være omgivet af vand, som giver mulighed for en masse gode aktiviteter og oplevelser. Der er ingen, som tager på vandet og regner med at komme i vanskeligheder, men derfor skal man alligevel forberede sig på, at det værste kan ske.

- Derfor håber vi, at SejlSikkert-indsatsen kan være med til at opbygge en sikkerhedskultur, hvor det er naturligt at opfordre hinanden til at sejle sikkert og huske redningsvesten, så vi kan undgå de alvorlige ulykker, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...