Forventningen er at 80.00 vil se udstillingen Krøyer på bestilling

SKAGEN: Udstillingen ”Mesterværker – Krøyer på bestilling” på Skagens Museum har tiltrukket et rekordstort antal gæster. Indtil nu er den meget roste ophængning af skagensmaleren P.S. Krøyers store gruppeportrætter blevet set af omkring 70.000 mennesker.

På den sidste dag i juli – som var en af denne sommers regnvejrsdage - blev der lukket så mange mennesker ind på museet som aldrig før i dets snart 111-årige historie. 2183 gæster blev registreret ved kasseapparaterne den dag. Den hidtidige rekord lød på 2022 gæster, sat den 30. juli 2008.

Udstillingen lukker søndag 8. september, og der er stadig stor tilstrømning, så Lisette Vind Ebbesen regner med, at i alt omkring 80.000 museumsgæster vil have set udstillingen, når billederne bliver taget ned for at give plads til den næste særudstilling.

- Mesterværker-udstillingen er en enestående mulighed for at se fem af kunstnerens største bestillingsværker samlet. Det er en kraftpræstation fra Krøyers hånd, og værkerne rummer et hav af spændende fortællinger, som ikke tidligere er blevet fortalt. Derfor glæder det mig naturligvis, at så mange mennesker har haft lyst til at komme forbi og se værkerne, siger Lisette Vind Ebbesen.

- Det var et stort arbejde at få disse værker hentet til Skagen, og vi er megen tak skyldig til de institutioner, der ejer værkerne og har givet os lov til at låne dem. Besøgstallene viser, at det i høj grad var umagen værd, fortsætter hun.

Det største af malerierne, ”Et møde i Videnskabernes Selskab”, fylder et lærred på ikke mindre end 14 kvadratmeter. Hele 194 personer er portrætteret på de fem store kunstværker, som på museets vægge er suppleret med en række skitser og forstudier til de endelige udgaver af værkerne.

- Disse værker viser en helt anden side af Krøyers livsværk, end det vi er vant til at se her i Skagen. Om vinteren opholdt han sig mest i København, og der udførte han på bestilling disse gruppeportrætter af nogle af de personer, der var med til at forme det danske samfund, forklarer Lisette Vind Ebbesen.

I løbet af udstillingsperioden er det adskillige gange sket, at museumsgæster har opdaget en forfader – bedstefar, oldefar eller tipoldefar – på et af malerierne.

Umiddelbart efter at Krøyer-udstillingen er taget ned fra væggene, går de praktiske forberedelser til den næste særudstilling ind i den sidste fase. Det er en Holger Drachmann-udstilling med titlen ”Jeg er Hav – Drachmann med pen og pensel”. Den åbner 28. september i skifersalen på Skagens Museum.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...